Nove Holding
Новини

23.12.2015
ГАБРИЕЛА ПЕТРОВА ГРАБНА ПРИЗА ЗА СПОРТИСТ НА 2015


Волейболът с две награди – отбор и треньор на годината
Стела Енева отново е спортист с увреждания № 1
Съзвездие от олимпийци връчиха наградите


На 22 декември 2015 г. в Зала 3 на НДК се проведе трациционната церемония по връчване на наградите за Спортист на годината, отбор на годината и спортист с увреждания за 2015, организирана от Нове АД Холдинг, както и награждаването на Треньор на годината от анкетата на в. Труд. Според вота на родните спортни журналисти бяха обявени топ спортистите за изминалата година.

58-те награди се проведоха под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община, а специален гост на събитието беше г-н Красен Кралев, Министър на младежта и спорта. Неотразимите Златни момичета от Ансамбъла по художествена гимнастика направиха своя дебют като водещи на бляскавата церемония, а техен ко-водещ и „кавалер“ на сцената беше актьорът Захари Бахаров.

Първото място в категорията „Спортист на годината“ 2015 спечели сребърната ни медалистка в тройния скок Габриела Петрова с 1 094 точки. Почетната статуетка беше връчена от четирикратният носител на титлата, президент на БОК, олимпийски шампион и световен рекордьор – Стефка Костадинова.

„Всеки един от тези прекрасни спортисти днес заслужаваше да бъде на мое място. Изпращам една изключително емоционална година и днес, държейки в ръцете си този приз, осъзнавам, че това, което съм постигнала през нея не е никак малко. За мен е чест и огромно признание да получа тази награда именно от ръцете на Стефка Костадинова и се надявам досегът ми с нея да да ми бъде на късмет през следващата година“– каза Габриела по повод отличието.

Статуетките за останалите победители в челната петица връчиха едни от най-изявените олимпийци на България за изминалите години.

На второ място се класира Станилия Стаменова, кану-каяк с 1 047 точки. Наградата ѝ бе връчена от първият ѝ треньор от годините ѝ на лекоатлет – легендата Христо Марков.

Почетното трето място зае волейболистът Владимир Николов със 793 точки. Владо получи статуетката си от Таня Богомилова, единствената олимпийска шампионка в плувните спортове.

Тазгодишната ни гордост в бадминтона – сестрите Габриела и Стефани Стоеви се класираха на четвърто място с 678 точки. Тяхната награда бе връчена от златната медалистка в Зимните олимпийски игри през 1998 г. Екатерина Дафовска.

В челната петица се класира и Даниел Асенов, бокс, 607 точки. Той беше награден от Петър Лесов, олимпийски шампион от Москва 1980 г.

Десетката в „Спортист на годината“ допълниха лекоатлетката Ивет Лалова с 510 точки, Тайбе Юсейн, борба – 443 точки, следвана с разлика от една точка от Антоанета Бонева, спортна стрелба – 442 точки, Боян Петров, алпинизъм – 362 точки и на десето място – победителят от миналогодишната анкета – тенисистът Григор Димитров с 286 точки.

Спортист с увреждания и тази година заслужено стана Стела Енева с общо 95 точки. Патронът на събитието, г-жа Йорданка Фандъкова по традиция връчи наградата на състезателката по лека атлетика.

„Благодарим ви за това, което правите за нас като спортисти. Шампионите раждат шампион. С вашите успехи вие увличате и вдъхновявате младите да достигат нови върхове.“ – каза г-жа Фандъкова, дамата, класирала София за Европейска столица на спорта 2018.

Оспорваният приз „Отбор на годината“ 2015 отиде при момчетата от националния отбор по волейбол. Министър Кралев връчи стауетката на Владимир Николов. Капитанът на отбора уважи успехите на Златните момичета, водещи тази вечер, като им подари наградата от името на целия национален отбор по волейбол: „Дали не е станала грешка? – пошегува се Владо. Тези момичета заслужават наградата повече от нас!“ – с усмивка добави той.

32-ата анкета на в. „Труд“ за треньор на годината излъчи на първо място треньорът на националния отбор мъже по волейбол – г-н Пламен Константинов, чиято е заслугата за успехите на отбора през изминалата година.

Наградата връчи г-н Петьо Блъсков, главен редактор на в. „Труд“. По традиция и тази година вестникът награди победителя в категорията „Треньор на годината“ с картина на българският художник Божидар Димитров.

В спортните награди и тази година се включи българският букмейкър – „Еврофутбол“, генерален спонсор на „Спортист на годината“. Шампионът по джудо Ивайло Иванов спечели титлата „Спортен талант № 1 на Еврофутбол“ за 2015. Неговата награда бе връчена от двукратния световен шампион по самбо и олимпийски медалист по джудо Георги Георгиев.

В анкетата на Нове АД холдинг участваха 158 действащи спортни журналисти от общо 59 електронни и печатни медии. Журналистите, успено дали своя вот, бяха включени в томбола за смартфон Sony Xperia M4 Aqua, осигурена партньора на „Спортист на годината“ – Мтел. Дейвид Арабаджиев, мениджър „Продажби“ на телекома изтегли името на късметлията – Камен Алипиев – Кедъра.

Тазгодишната церемония се отличаваше с впечатляващ музикален съпровод – за настроението в залата се погрижиха нашумялата ъндърграунд група Jeremy с неочаквания съпровод на хора Voiceland и струнния секстет Spectrum. Музикален продуцент на събитието бе Борислав Бояджиев, който заедно с брат си Румен Бояджиев-син осигуриха високата класа на музикалните изпълнения.

Събитието бе излъчено на живо по Българска национална телевизия, БНТ HD и Дарик Радио, като тази година БНТ HD излъчи ексклузивно студио преди и след церемонията.