Традицията

През 1958 г. екипът на вестник Народен спорт поставя началото на престижното и благородно начинание членовете на тогавашната Асоциация на спортните журналисти да отличат десетте най-добри спортисти на България за годината. За 51 години до днес над 40 големи спортисти стават носители на приза Спортист на годината, а имената на десетки са сред номинираните. Анкетата е изключително популярна сред спортистите и е престиж за всеки един от тях да я оглавява или да е сред десетте призьори.

Анкетата

Основоположник е доайенът на спортната ни журналистика Александър Ясников, който по европейски образец в края на 1958 г. подготвя и организира първата анкета Спортист на годината. От тогава спортните журналисти класират десетте най-добри спортисти на България за годината на базата на техните постижения и успехи. Според регламента, първи сред тях става събралият най-голям брой точки от анкетата. Престижността на това начинание задължава организаторите да проявяват отговорност и професионализъм при обработването на резултатите и при опазването на тайната на крайната класация до момента на официалната церемония по обявяването и награждаването

Церемонията

Церемонията по награждаването на десетте най-добри спортисти на България за годината, в миналото наричана Бал на спортистите, е едно от най-значимите обществени събития в страната и, със сигурност, най-престижното сред спортната общественост. Това е празник за спортистите, на който те получават заслужена благодарност за своя труд и преклонение пред успехите им от държавници, общественици, колеги спортисти, спортни деятели, журналисти и много други гости.

НАГОРЕ

Снимките в обновената за 2008 г. страница www.athlete.nove.bg са предоставени от фоторепортерите на в. Дневен ТРУД Михаил Кършовски, Антон Стоянов, Мария Нинова, Петър Чолаков, Дафинка Стоилова, Виктор Гилтяй, Георги Колев (в. Нощен ТРУД) и др.